I turistparadiset Agadir driver Madame Mahjouba mot alla odds kvinnohus för gravida unga kvinnor som blivit utkastade från sina hem. Nu föreslås hon till Palmepriset.
”Hon har modet och styrkan att under ständigt förtryck fortsätta sin självuppoffrande kamp för att rädda de ogifta mödrarna och deras barn”, skriver insamlingsstiftelsen Humanisthjälpen.
I april 2013 berättade Dispatch om mamma-barn-hemmet Oum el Banine. Vi träffade 19-åriga Meryam vars pojkvän dränkt henne i thinner och satt eld på henne. Motvilligt drog hon bort slöjan från sitt ansikte och visade sin deformerade mun. En annan man våldtog henne och gjorde Meryam gravid – hennes enda hopp var Mahjouba och via polisen fick hon komma till det nya kvinnohuset Addhar. Där hon fick hjälp att föda sin dotter Amina, och drömde då om att få jobb på den svenska räkfabriken Feldts Maroc SARK.
Den sorgliga sanningen är att Meryam är långt ifrån ensam. En ogift kvinna i Marocko är inget värd. Fram till för tio år sedan var ogifta kvinnors barn till och med illegala. De fick inga personnummer och fick inte folkbokföras. De fanns inte. Fick inte gå i skolan och kunde i princip aldrig skaffa sig en ärlig inkomst. Tack vare Mahjouba och några andra eldsjälar ändrades lagen äntligen 2004, men om inte barnets far eller mammans far skriver in barnet i ”familjeboken” får barnet inget efternamn.
Stiftelsen Humanisthjälpen, som skickat pengar till Madame Mahjoubas kvinnohus sedan 2008, vill nu hedra den marockanska kvinnokämpen med Palmepriset. I sin nominering skriver de bland annat:
”Mme Mahjoubas arbete förändrar långsamt Marocko.
- hon har modet och styrkan att under ständigt förtryck fortsätta sin självuppoffrande kamp för att rädda de ogifta mödrarna och deras barn, allt grundat på hennes starka rättvisepatos.
- hon är en människorättskämpe och nationellt ledande kraft i kampen för ökad öppenhet och jämlikhetsstrukturer för ogifta mödrar, vilka är helt exkluderade från det marockanska sociala nätverket.
- hon är en inspirerande symbol för nytänkande inom familjelivet och den sociala acceptansen inom speciellt det marockanska samhället.
- hon deltar i internationella utvecklingsprojekt av olika slag, som främjar utvecklingen i Marocko.”
Avslutningsvis skriver de om Marockos egen Moder Teresa:
”Hon är värd all uppmuntran och framgång. Ett internationellt pris med högt anseende skulle hjälpa inte bara henne, utan stärka opinionen för en mer värdig människosyn i ett land där kvinnor måste slåss för minsta rättighet.”
Palmepriset består av ett diplom och 75 000 dollar. Det utdelas när så är möjligt på Olof Palmes födelsedag den 30 januari.